przejdź do treści
UE
dnia 16.10.2017 roku

"Śnieżka nam nie straszna"

Liceum Ogólnokształcące Mistrzostwa Sportowego w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Czesława Miłosza w Gryficach prowadzi bardzo urozmaicone zajęcia. Oddziały sportowe tej szkoły już poraz piąty przebywały na obozie kondycyjnym w Kompleksie Wczasowym „Sandra” SPA w Karpaczu.

 

Koszty związane z organizacją i przebiegiem obozu sportowego w Karkonoszach sfinansowała szkoła.

 

Głównym celem obozu była poprawa wytrzymałości ogólnej i wydolności organizmu, stąd codzienne, wielogodzinne zajęcia w górach. Uczniowie LO Mistrzostwa Sportowego podczas pobytu w Karkonoszach na każdych zajęciach terenowych pokonywali po kilkanaście kilometrów. Przewyższenia podczas treningów dochodziły do 600 metrów. Warunki czasami były ekstremalne. Deszcz i silny wiatr towarzyszyły nam na każdych zajęciach. Powodowały,  że uczniowie oprócz hartowania organizmu, hartowali także psychikę. Mieli okazję poznać granice własnej wytrzymałości, przełamać swoją słabość.

 

Tym razem, pomimo, że pogoda była nieprzychylna, zdobyliśmy najwyższy szczyt Karkonoszy – Śnieżkę. Mieliśmy także okazję na krótko zawitać do Czech, aby w schronisku „Lucni Bouda” odpocząć przed kolejnym etapem marszobiegu w górach. Po zajęciach terenowych, uczniowie ćwiczyli w siłowni, a w godzinach wieczornych mieli zajęcia w kompleksie basenowym „Sandry” gdzie mogli korzystać z odnowy biologicznej oraz z kompleksu basenów i zjeżdżalni wodnych.

 

Podczas obozu niewiele było czasu wolnego. Zajęcia sportowe, z krótkimi przerwami na regenerację i posiłki trwały do godziny 21.00. Duże wydatki energetyczne młodzież uzupełniała w restauracji Kompleksu „Sandra”. Bardzo urozmaicone posiłki zaspokajały z nawiązką gusty nawet najwybredniejszych smakoszy.

 

 

Kolejny obóz sportowy w Karpaczu odbędzie się po feriach zimowych. Podczas tego obozu, uczniowie LOMS będą uczyć się jazdy na nartach.








powrót
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
ZGODA