przejdź do treści
dnia 20.10.2015 roku

Konkurs kulinarny "Udyniowani"

Płoty: „Udyniowani” po raz trzeci

„Udyniowani 2015” to już trzecia edycja organizowanego przez  Stowarzyszenie Inicjatyw Kulturalnych PASJA w Płotach.  Wymyślony prze panią Prezes Stowarzyszenia Annę Buchholc konkurs cieszy się coraz większą popularnością nie tylko wśród mieszkańców Płotów ale także i okolicznych miejscowości z Gryficami a nawet Trzebiatowem włącznie.

Na rosnącą popularność konkursu składa się niewątpliwie fakt, że w kolejnych edycjach pojawiają się nowe elementy i atrakcje towarzyszące. Udyniowani to także prominentni goście. W tegorocznym konkursie gościem honorowym był poseł na Sejm Konstanty Tomasz Oświęcimski a Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz objął imprezę Honorowym Patronatem.  Warto też wspomnieć, że dzięki wsparciu Urzędu Marszałkowskiego nagrody dla laureatów konkursu były naprawdę atrakcyjne.

Oczekiwaną  przez uczestników atrakcją są pozakonkursowe prezentacje kulinarne w których nie może zabraknąć  przygotowywanego przez Anię Buchholc budyniowego kisielu który najwyraźniej staje się nieformalnym symbolem płotowskich spotkań kulinarnych z dynią. Uznanie uczestników zyskała sobie też zapiekanka warzywna przyrządzona przez Anię wspólnie z synem Adamem i córką Adą dyniowe gofry Ady Buchholc oraz  dyniowa rolada którą zaproponowała Grażyna Zaremba-Szuba.

W konkursowych prezentacjach tryumfowała praktycznie trójka zawodników Mateusz Jaworski, Andżelika Sobczak oraz dwuosobowy zespół Paulina Wójcik i Liwia Karcz zamieniając się tylko miejscami w poszczególnych kategoriach: Danie główne, Deser i Zimowy Twist.

W konkursie na największa dynię wygrała Maria Kogut z Mechowa o wadze 26 kg. a za największą osobliwość uznano poddaną drobnej kreacji dynię Szymona Kamińskiego też z Mechowa.

Wśród publiczności rozlosowane zostały nagrody niespodzianki a wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe okolicznościowe dyplomy zaprojektowane przez Adę Buchholc.

Gorące podziękowania należą się  młodzieży z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Płotach za pomoc w przygotowaniu przeprowadzeniu konkursu a uczniowie szkoły znaleźli się też w gronie laureatów.

Nowością tegorocznej edycji „Udyniowanych” jest na pewno udział działającego w Stowarzyszeniu Pasja Fotoklubu. W trakcie trwania imprezy odbywały się warsztaty fotografii kulinarnej. Zdjęcia będące efektem pracy uczestników warsztatów wzbogacone o najlepsze przepisy na potrawy z dyni znajdą się z przygotowywanej przez SIK Pasja albumowej publikacji której wydanie będzie możliwe dzięki wsparciu płotowskiego samorządu.








powrót
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
ZGODA